Cukinia – właściwości prozdrowotne

Cukinia – właściwości prozdrowotne

„Mała dynia” – takie jest dosłowne tłumaczenie włoskiego słowa „zucchina”, oznaczającego popularne warzywo, które możemy znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Cukinia, bo o niej mowa, zwana też kabaczkiem, bardzo częsta bywa wykorzystywana w kuchni. Przygotowujemy z niej kotleciki bądź frytki, dodajemy do sałatek, na jej bazie przyrządzamy zupy czy sosy. Możemy ją jeść na surowo, smażoną albo gotowaną. Cukinia jest używana nawet do przygotowywania deserów, a sok z niej wyciśnięty może być świetną alternatywą dla innych napojów. Możliwości wykorzystania kabaczków w kuchni są praktycznie nieograniczone, nie musimy wertować książek kucharskich czy wnikliwie przeszukiwać zasobów internetu, by znaleźć masę przepisów na smaczne i zdrowe dania z wykorzystaniem cukinii.

Właściwości prozdrowotne cukinii

Ale cukinia, oprócz walorów smakowych i kulinarnych posiada również wiele prozdrowotnych zalet. Jedną z podstawowych jest jej lekkostrawność. Cukinia w ponad 90% składa się z wody – a zarazem warzywo to posiada właściwości chroniące organizm przed jej nadmiernym zmagazynowaniem. Oprócz tego, w stu gramach cukinii znajduje się również 1,1g błonnika, 3,11g węglowodanów, 2,71g białka i śladowa ilość tłuszczów roślinnych, co sprawia, że kabaczki, dając poczucie sytości, są zarazem niskokaloryczne – 100 gram to zaledwie 21kcal. Dlatego też spożywanie cukinii będzie pomocne przy różnego rodzaju dietach odchudzających; możemy ją też podawać już małym dzieciom. Kabaczki są dobrym wyborem również w problemach z nadkwasotą – dzięki ich właściwościom alkalizującym. Warto wspomnieć o charakterystycznej cesze cukinii, którą jest to, że nie gromadzą się w niej przenikające do gleby metale ciężkie.

Witaminy i mikroelementy

Owoce cukinii zawierają w sobie wiele witamin oraz makro- i mikroelementów. Znajdziemy w niej sporo witaminy C, pięć witamin z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i witaminę B6) oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A i, w niewielkim stężeniu, E. Kabaczki są również wyśmienitym źródłem potasu i magnezu, prócz których mają w swoim składzie fosfor, wapń i małą ilość sodu. A jeśli mowa o mikroelementach niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu – warzywa te są źródłem żelaza i cynku, a także miedzi oraz manganu.

Na koniec wspomnijmy, że cukinia znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Okłady z jej plastrów, maseczki, sok czy różnorakie maści pomogą nawilżyć i zregenerować skórę – jednakże w przypadku trądziku i cery tłustej preparaty z kabaczków nie są zalecane.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *