Czarnuszka – właściwości i zastosowanie

Czarnuszka – właściwości i zastosowanie

Czarnuszka to aromatyczna roślina zawierająca jadalne czarne nasiona. Są one często używane w kuchni jako przyprawa, ale mają również wiele właściwości leczniczych. Mają one właściwości usuwania toksyn z organizmu, ale nie tylko. Korzyści zdrowotne nasion kminku czarnego (oficjalna nazwa czarnuszki) są niezliczone i mają tę zaletę, że są odpowiednie dla wszystkich grup wiekowych. Odkryj w tym artykule zalety nasion czarnuszki i dowiedz się, jak je wykorzystać dla lepszego zdrowia.

Krótka prezentacja

Istnieje około 20 gatunków czarnuszki, z których wszystkie pochodzą z Eurazji. Ta roślina jest używana od czasów starożytnych. Jego ślady można znaleźć w Biblii lub w Koranie. W przeszłości była ona wykorzystywana głównie jako roślina lecznicza. Z czasem i ze względu na swoje walory smakowe weszła do kuchni orientalnej. Jego walory terapeutyczne sprawiły, że stał się tak sławny, że często czytano, iż czarnuszka „leczy wszystkie choroby oprócz śmierci”. Karola Wielkiego polecał również jego uprawę w niektórych swoich posiadłościach. Olej z czarnuszki podobno został znaleziony w grobowcu faraona Tutankhamuna. Ostatnio współczesna nauka potwierdziła swój korzystny wpływ na zdrowie. Przeprowadzono wiele badań naukowych w celu odkrycia tajemnic tego daru od natury.
Obecnie można znaleźć czarnuszki w różnych formach: olejku, nasion, naparu, proszku, olejku eterycznego. W zależności od pożądanego celu, będzie łatwo uzyskać niektóre do korzystania z jego właściwości.

Czarnuszka – właściwości zdrowotne

Układ odpornościowy i antyoksydant.

Uwalniając swoje histaminy, nasiona czarnego kminku pomogą wzmocnić system odpornościowy. Elementy te złagodzą skurcze mięśni oskrzeli, a tym samym zmniejszą ryzyko przeziębień, astmy i innych problemów z oddychaniem.

Histamina jest cząsteczką, która służy jako sygnał dla układu odpornościowego, ale także dla układu nerwowego. Odgrywa ona rolę w jakości snu, na przykład.

Ponadto wysoka zawartość antyoksydantów pomaga w optymalizacji przeciwciał i przyczynia się do zapobiegania chorobom takim jak mononukleoza zakaźna.

Metabolizm

Jest również doskonałym sprzymierzeńcem w promowaniu trawienia w celu ograniczenia problemów przejściowych, takich jak wzdęcia i zapobiegania infekcjom jelitowym.
Stymulując insulinę, czarnuszka pomaga w regulacji poziomu glukozy i trójglicerydów. Pozwala to na profilaktykę cukrzycy. Posiadając cnoty detoksykacyjne, normalizuje poziom cholesterolu we krwi oraz wspomaga pracę nerek i wątroby. Jednocześnie posiada zdolność do kontrolowania ciśnienia krwi.

Układ nerwowy

Ponadto, dzięki swoim właściwościom uspokajającym, nasiona czarnego kminku redukują stres i zmęczenie, pomagając odzyskać optymalny sen. Zawarte w czarnuszce histaminy są neuroprzekaźnikiem działającym na sen i jego cykl senno-senny.

Właściwości antyzapalne

Doskonale sprawdza się przy schorzeniach stawów, takich jak reumatyzm, zapalenie stawów, zapalenie kości i stawów lub dna. Jego przeciwzapalne działanie jest wielką pomocą w leczeniu podrażnień skóry i trądziku różowatego. Na tym poziomie może również rozwiązywać problemy dermatologiczne, takie jak egzema, łuszczyca, oparzenia, zapalenie skóry czy oparzenia słoneczne.

Zastosowanie czarnuszki

Nasiona czarnego kminku mogą być używane w różnych formach: proszek, olej, kapsułka, itp. Jednak najbardziej efektywnym sposobem pozostaje z pewnością proszek ułatwiający wchłanianie nasion przez organizm.

  1. Nasiona. Dla bardziej tradycyjnych, a zwłaszcza kulinarnych zastosowań, wygodnie jest stosować nasiona czarnuszki w potrawach, a zwłaszcza w chlebie. Z czarnuchami istnieje wiele przepisów. Jego smak jest jednak dość wyraźny. W tym przypadku skorzystają Państwo nie tylko z właściwości smakowych rośliny, ale również z jej właściwości leczniczych.
  2. W formie proszku. Chociaż nasiona czarnuszki są łatwo strawne, innym sposobem na ich łatwiejsze wykorzystanie jest zredukowanie ich do postaci proszku. Odpowiednia dawka to 1 łyżeczka rano i wieczorem.
  3. Napar. W celu otrzymania naparu z nasion czarnuszki potrzebna jest 1 łyżeczka proszku na filiżankę gorącej wody. Rozcieńczyć mieszankę i pić ją dwa razy dziennie. W przeciwnym razie można użyć nasion, jak jest, ale w tym przypadku trzeba będzie je zagotować, a następnie pozostawić je do zaparzenia na około dziesięć minut przed wypiciem naparu. Alternatywnie można również zmieszać proszek z nasionami czarnuszki w miodzie. Dla danej ilości należy przyjąć 1 dawkę czarnuszki w proszku na 2 dawki miodu. Dobrze wymieszać, aby uzyskać jednorodną mieszankę. Bierz jedną łyżeczkę dwa razy dziennie. Rano ideałem jest spożycie mieszanki na 30 minut przed śniadaniem.
  4. Olej. Olej z czarnuszki jest bardzo znany i jest stosowany głównie do celów kosmetycznych. Nawilża skórę, nadaje jej blask i miękkość. Olej z czarnuszki ma zastosowanie w masażu, a tym samym łagodzi bóle stawów.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *