Przepis na szybkie i smaczne śniadanie ketogeniczne

Przepis na szybkie i smaczne śniadanie ketogeniczne

Początki z dietą ketogeniczną nigdy nie są łatwe. Trzeba przywyknąć do jedzenia posiłków bez węglowodanów, a jest to ciężkie zwłaszcza w przypadku śniadań, które nieodłącznie kojarzą się z białym i świeżym pieczywem. Dieta ketogeniczna całkowicie wyklucza jednak każdy rodzaj zwykłego chleba bądź bułek. Co nie znaczy jednak wcale, że musi być niesmaczna. Oto prosty przepis na znakomite śniadanie ketogeniczne, w którym główną rolę odegra tuńczyk. To bardzo wartościowa ryba, którą warto jeść z uwagi na jej wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, jakich niestety często brakuje w tradycyjnej diecie. Tuńczyk zawiera również witaminę D3, czyli tak zwaną witaminę słońca, wpływającą pozytywnie na samopoczucie i ogólną odporność. Nie brak w nim nawet witaminy B12. A to ona odpowiedzialna jest za prawidłowe działanie układu nerwowego i skład samej krwi.

Przejdźmy już jednak do samego śniadania. Na jego wykonanie potrzeba zaledwie dziesięciu minut, tak więc wymówka w postaci braku czasu przestaje istnieć. Wystarczy wstać z łóżka kwadrans wcześniej, aby skonstruować przepyszne i bardzo wartościowe śniadanie. A będzie nim sałatka z tuńczykiem, jajkiem i warzywnymi dodatkami, która świetnie zaspokoi nawet większy głód, a przy okazji wprowadzi do organizmu liczne korzystne związki odżywcze. Cała porcja sałatki zawiera ok. 640 kcal, więc jest to porcja idealna dla dorosłego człowieka. Oczywiście najwięcej jest w niej tłuszczu, choć składa się ona także ze sporej ilości białka, które buduje cały organizm i też musi zostać uwzględnione w diecie.

Czas przejść do gotowania. Aby przygotować to pyszne śniadanie ketogeniczne, na samym początku należy opłukać ok. 100 g sałaty lodowej i odsączyć ją z nadmiaru wody, a potem poszarpać do miski. W celu uzyskania bardziej pikantnego smaku, do sałaty można dorzucić garść rukoli. Dwa duże jajka należy ugotować na miękko, a potem pokroić na mniejsze cząstki i dorzucić do miski. Sałatkę uzupełni jeszcze 20 g groszku z puszki oraz dwie łyżki oliwy z oliwek i oczywiście gość honorowy, czyli cała puszka odsączonego tuńczyka w sosie własnym. Lepszy smak uzyska się poprzez dodanie różnych przypraw. Sól i pieprz w zupełności tutaj wystarczą.

Takie śniadanie kryjące się pod postacią sałatki z tuńczykiem i jajkiem zawiera sporo kalorii, ale to nie znaczy, że na diecie nie wolno go jeść. Jest wręcz przeciwnie. Jeżeli od samego rana zadba się o zaspokojenie apetytu, w późniejszej części dnia będzie się mieć znacznie mniejszą ochotę na podjadanie, a tym samym łatwiej można będzie wytrwać na ustalonym wcześniej jadłospisie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *